Waterline sailing, team zeilen, zeiltocht, zeilles, teambuilding, teamontwikkeling ,sportief teamuitje, zeiltrip, uitwaaien, zeiluitje, teamuitje, bedrijfsuitje
 
Waterline - sailing
 
Teambuilding-motivatie

Wij hebben voor de zeilen als teambuildings middel gekozen omdat zeilen onze passie is. Daarnaast biedt zeilen extra leermogelijkheden ten opzichte van andere methoden (zoals samen koken of een survival in de Ardennen). Zeilen stelt het team in staat relatief snel te leren van haar fouten. Een zeilboot reageert immers direct (snelheid, koers, zeilstand) op handelingen van teamleden. Op een zeilboot wordt geen vluchtgedrag geaccepteerd, je bent compleet op elkaar aangewezen. Aan boord moet je samenwerken, al wordt de bestaande hiërarchie soms op haar kop gezet. De manager kan ingezet worden als voordekker en een medewerker kan sturen. Na een middag varen confronteren we de deelnemers met hun gedrag en hun visie. Daarnaast laat een zeilboot ook zien dat we niet alles in de hand hebben. Zeilers moeten zich aanpassen aan en inspelen op verandering van wind en golven. Waardoor het mogelijk wordt om het reactie vermogen van de teams op veranderende omstandigheden te ontwikkelen.


Uitgangspunt is het verbeteren van de teamprestatie in de werksituatie. Het zeilen wordt alleen gebruikt als middel om een versnelling aan te brengen in de ontwikkeling van het team in de werksituatie. Wij zien het  zeilen dus niet als een gezellige dagje op het water met een educatief tintje maar werken met een werkwijze die daadwerkelijk aanstuurt op verbetering van de teamprestaties. Daarom wordt veel aandacht besteed aan de koppeling van werksituatie en zeilsituatie.

Op de wal geconstateerde uitdagingen worden op het water nagebootst waardoor de noodzakelijkheid tot veranderen aangetoond wordt. Een simpel voorbeeld: door onduidelijke werkafspraken dreigt het team op een ondiepte te varen. Er wordt direct een navigator aangesteld die de ondieptes moet helpen ontwijken. Daarna wordt in de praktijk getoetst of dat werkt en zonodig volgt weer een andere bijsturing. Het volgende programmaonderdeel beoogd om deze “lesson’s learned” op de zeilboot toe te passen in de werksituatie.  De oorspronkelijke uitdagingen uit de werksituatie worden weer naar voren gebracht en concrete oplossingen worden benoemd.

TB_theorie.html
TB_opbouw.html

Waarom zeilen als middel voor teambuilding?